Odavanje počasti Edvardu Rusjanu

11.08.2021. | Blog

Sa ciljem odavanja počasti prvom slovenačkom pilotu i konstruktoru, Edvardu Rusjanu (1886-1911), početkom jula su nas posetili naši prijatelji iz Slovenije. Pored sjajnog druženja, edukacija o ovom sjajnom pilotu nije mogla da se izostavi.

Edvard Rusjan se u mladosti zanimao za biciklizam, a kasnije i avijaciju. Sa svojim prijateljem i uglednim fotografom, zagrebačkim Srbinom Mihajlom Merćepom, 1910. godine odlazi u Pariz i kupuje motor Gnôme od 50 konjskih snaga. Po povratku, ovaj dvojac konstruiše jednokrilca ,,Merćep-Rusjan”. Nakon testiranja u Zagrebu i nekoliko uspešnih letova, upućuju se za Beograd kako bi pokazali svoju letelicu.

Rusjan poleće 9. januara 1911. godine sa Kalemegdanske tvrđave, prepune ljudi željnih atrakcije. Kreće u pravcu Topčidera, zatim pravi zaokret pred železničkim mostom i vraća se ka donjem gradu. Usled jake košave koja je tih dana bila neumorna, otpada jedno krilo i letelica kreće oštro da ponire sve dok se nije srušila na obali Save. Edvard nije preživeo pad i nakon 7 minuta umire od povreda koje je zadobio tom prilikom.

S obzirom da je bio izuzetno poštovan čovek u Srbiji, oproštajni govor u njegovu čast je, sa balkona hotela Moskva, održao Branislav Nušić.